default="40px" value="40px" default="5px" value="5px" default="10px" value="10px"

perjantai 6. maaliskuuta 2020

MUUTAMA SANA OMISTA VALINNOISTA



Niin kuin otsikosta voi varmasti huomata, tällä kertaa aihe ei ole aivan helppo eikä kevyt. En yleensä kirjoita tänne blogin puolelle yhteiskunnallisista asioista, mutta tällä kertaa teen poikkeuksen. Mitään älyttömän pitkää mielipidetekstiä on turha odottaa, mutta halusin tulla kertomaan muutamalla virkkeellä oman kantani. Tuskin tulee tavaksi, mutta eihän sitä koskaan tiedä!

Ensi viikolla olen menossa korottamaan äidinkielen ylioppilaskoe arvosanaani, ja sitä varten olen kirjoittanut muutaman vastausteksin ja esseen entiselle äidinkielen opettajalleni. Hän siis lupasi auttaa minua valmistautumisessa, vaikka en enää lukiossa olekaan <3 Pari viikkoa sitten harjoitusesseen aiheen nähtyäni, säpsähdin hieman. Aiheena oli nimittäin ilmastonmuutos. En itse ole ottanut ikinä kantaa kyseiseen aiheeseen, mutta nyt oli pakko. Aihe on todella tärkeä, joten se ei ole syy siihen, miksi en ole puuttunut keskusteluihin. Kyse on enemmänkin siitä, kuinka miltei jatkuvasti tulee huono omatunto aiheesta puhuttaessa.

Esseessäni kirjoitin muun muassa siitä, mitä jokainen voisi asian eteen tehdä. Monesti netissä syyllistetään julkkiksia ja vaikuttajia, jotka esimerkiksi lentävät paljon ja ostelevat uusia vaatteita lähes viikoittain. Toisaalta Suomestakin löytyy paljon toiseen ääripäähän kuuluvia ihmisiä, jotka puolestaan eivät uskalla tehdä enää juuri mitään. Itse ajattelen, että kultainen keskitie on tässäkin asiassa se niin sanottu paras ratkaisu. Tottakai jokainen tekee päätöksensä itse, mutta kerran vuodessa lentäminen tai uusien kenkien ostaminen ei ole kauhein asia, mitä tässä maailmassa voi tehdä.



Miten sitten itse kannan korteni kekoon? Myönnän, että rakastan shoppailua ja matkustelua. Vielä pari vuotta sitten ostin vähän väliä uusia vaatteita, vaikka en olisi niitä kaikkia oikeasti tarvinnutkaan. Edelleenkin kiertelen aina välillä vaatekauppoja, mutta hieman harvemmin sieltä tulee enää osteltua tuotteita vaatekaapin täytteeksi. Nykyään ostan vaatteita ja kenkiä yleensä vain silloin, kun niitä oikeasti tarvitsen. Tuntuu, että kengätkin käytän ihan viimeiseen asti, ennen kuin lähden vanhoja korvaamaan uusilla. En myöskään koskaan heitä vaateita roskiin, elleivät ne ole aivan käyttökevottomia. Suosin kirpputoreja, ja jos tuotteet eivät mene siellä kaupaksi, annan ne hyväntekeväisyyteen. Toivottavasti tekin suositte kierrättämistä! Matkustelusta puolestaan sen verran,  että haluan nähdä eri maita ja kokea erilaisia kulttuureja. Lennän kuitenkin keskimäärin vain kerran vuodessa. Jos jokainen ihminen lentäisi vain kerran tai kaksi kertaa vuodessa, hidastuttaisi se huomattavasti ilmastonmuutosta. Toki ymmärrän sen, että esimerkiksi monen työ vaatii matkustelua.

Mitä ruokaan puolestaan tulee, olen itse ollut 2016 vuoden kesästä lähtien kasvisruokailija. Vaikka ruokavalioni muuttaminen ei ensisijaisesti johtunut lihatuotteiden suurista päästöistä, on ainakin itsestäni mukava ajatella, että valintani on Maapallolla hyväksi.



Tässä oli muutamia mietteitäni tästä tärkeästä aiheesta. En itse haluaisi potea huonoa omatuntoa, vaikka kaikki valintani eivät olisikaan niin "vihreitä". Tiedän kuitenkin, että teen myös jonkin verran hyviä ratkaisuja. Toivon, että te lukijatkin pysähdytte pohtimaan aina välillä valintojanne. Hysteerinen panikoiminen aiheesta on mielestäni turhaa. Jokainen tekee sen, minkä pystyy, ja varmasti voi jollain pienelläkin tavalla tehdä hyvää. On se sitten lentämisen ja lihan syönnin vähentäminen tai halpis vaatteiden korvaaminen laadukkaisiin ja kestäviin.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti